Quin tipus de psicoteràpia és adequada a les meves necessitats?

Published June 2018 by Casalcz.cz

L’elecció s’hauria de basar en l’estil del client, les seves prioritats presents i allò que aspira a obtenir de l’experiència.

Si no pots superar un problema psicològic amb les teves habilitats i bones intencions, o si el consell de família i amics no ha tingut els resultats esperats, potser pots considerar veure un professional format, un psicoterapeuta. Atès que la teràpia és una inversió important de temps, diners i recursos emocionals i mentals, té molt de sentit analitzar amb molt de compte quin tipus de psicoteràpia podria encaixar amb les teves necessitats. Hi ha diverses modalitats de teràpia que poden tractar el mateix problema però varien molt en l’enfoc. L’elecció s’hauria de basar en l’estil del client, les seves prioritats presents i allò que aspira a obtenir de l’experiència.

Teràpies conductuals. Hi ha sis tipus principals dins d’aquesta categoria: teràpia conductual (TC), teràpia cognitiva (TC), teràpia cognitiva-conductual- (TCC), teràpia dialèctica-conductual (TDC), teràpia cognitiva analítica (TCA), i Teràpia de acceptació i compromís (TAC). Aquestes teràpies han demostrat ser especialment efectives en el tractament de la depressió i l’ansietat (fòbies, pànic, ansietat generalitzada, desordre obsessiu-compulsiu, hipocondriasis…). Algunes d’aquestes també es recomanen sovint per tractar l’esquizofrènia, els trastorns de l’alimentació i les addiccions. Se sap que el TCD funciona bé en el tractament dels trastorns de la personalitat. Se centren en els problemes i circumstàncies actuals. Les teràpies cognitives-conductuals s’adapten als clients orientats a una solució, pràctics i disposats a experimentar amb els seus patrons de pensament i comportaments habituals.

Teràpies psicoanalítiques i psicodinàmiques. Hi ha cinc tipus principals dins d’aquesta categoria: teràpia interpersonal dinàmica, teràpia junguiana, psicoanàlisi, teràpia psicoanalítica i teràpia psicodinàmica. Els autoinformes suggereixen que aquestes teràpies poden ajudar-se amb les lluites i traumes emocionals, el comportament neuròtic i autodestructiu i els trastorns de la personalitat. Les teràpies psicoanalítiques i psicodinàmiques s’adapten als clients amb curiositat per aprofundir en els seus records passats i que estan disposats a explorar l’àmbit del seu inconscient tal com es revela a partir d’associacions, somnis i pensaments i sentiments lliures des de la infància.

Teràpies humanístiques. Hi ha nou tipus principals d’aquesta categoria: teràpia existencial, teràpia Gestalt, psicoteràpia Human Givens, teràpia centrada en persones o assessorament centrat en clients, psicosíntesis, teràpia de la realitat, teràpia breu centrada en la solució, anàlisi transaccional i anàlisi transpersonal. Aquest tipus de teràpia se centren en el ‘aquí i ara’, els punts forts del client, el desenvolupament propi, les necessitats, els valors i el significat vital. Les teràpies humanístiques s’adapten als clients amb problemes clínics comuns (ansietat, depressió, addiccions, problemes de relació, etc.), així com aquells amb baixa autoestima o aquells que lluiten per trobar el propòsit o per actualitzar el seu potencial.

Teràpies artístiques. Hi ha quatre tipus principals d’aquesta categoria: teràpia d’art, dramateràpia, teràpia musical i teràpia de dansa. Les teràpies artístiques pretenen oferir una sortida a la creativitat del client per expressar els seus sentiments i pensaments de forma no verbal i, d’aquesta manera, millorar el seu estat mental. Aquestes teràpies són adequades per a persones amb inclinacions o curiositat artístiques.

Altres modalitats de teràpia són: teràpia centrada en la compassió, teràpia assistida per equins, desensibilització i reprocessament pel moviment ocular (EMDR), teràpia familiar / sistèmica, teràpia grupal, teràpia integrativa, teràpia interpersonal, Mindfulness, teràpia de joc, teràpia psicosexual, psicodrama, teràpia d’esquemes, hipnoteràpia, experimentació somàtica, psicoteràpia corporal, etc. Algunes d’aquestes són teràpies integradores, com ara la teràpia d’esquemes, que combina diversos enfocaments explicats anteriorment. Alguns altres són teràpies especialitzades, centrades en temes específics, com ara el trauma, les dificultats sexuals, les relacions interpersonals o les queixes psicosomàtiques. El Mindfulness s’inspira en pràctiques meditacionals no religioses i s’ha demostrat que és efectiu per alleujar els símptomes de depressió, estrès i desatenció.

El recomanable és investigar la gran varietat de teràpies disponibles per establir el que millor s’adapti a les teves necessitats i inclinacions actuals. Aquest breu catàleg pot ser una mica d’orientació.

http://casalcz.cz/canigo/montserrat/post.0006/index.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: